Mioritic
Mioritic Art cu aceasta tema va prezint cateva ilustratii lucrari de arta realizate de Tira Ioan din Arad, lucrarile sunt inspirate de locurile mioritice din Romania si de oameni care traiesc pe acele tinuturi deosebit de frumoase. Ilustratiile se pot cumpara vezi cum.
Ciobanescul Mioritic a fost selectionat dintr-o rasa naturala existenta in Carpati, principalul motiv fiind utilitatea. Este un excelent caine de turma, paznic incoruptibil si un minunat caine de insotire.
Subiectul baladei Miorita
este destul de simplu. Trei ciobani coboară cu turmele de pe munte, mai la vale, unde climaeste mai blândă. Doi dintre ei se sfătuiesc să-I omoare pe cel de-al treilea, pentru a-i fura averea.Planul este auzit de ooiţă năzdrăvană, care-i spune stăpânului său. Acesta, la rândul lui, în eventualitatea că va muri, îi spune oiţei ultimelesale dorinţe. Pe această structură simplă şi deloc neobişnuită, geniul popular a ţesut o poveste fascinantă, în care seamestecă mituri şi tradiţii străvechi, credinţe, atitudini, dorinţe ale omului simplu.
A fost descoperită de scriitorul Alecu Russo în timpul exilului său la mănăstirea Soveja. Colindând împrejurimilemănăstirii, acesta a auzit-o de la ţăranii din partea locului şi, dându-şi seama de valoarea ei extraordinară, a încredinţat-o prietenului său, Vasile Alecsandri. Poetul a publicat-o întâi în ziarul Bucovina, în 1850, apoi a inclus-o învolumul “Balade (Cântice bătrâneşti) adunate şi îndreptate de Vasile Alecsandri”, apoi în 1866 sub titlul “Poeziipopulare ale românilor”.
Considerată o culme a creaţiei noastre populare nu numai prin profunzimea ideilor şi a sentimentelor prezentate,ci şi prin perfecţiunea expresiei poetice, “Mioriţa” este o baladă populară sau un “cântec bătrânesc”, ce se “zice” înanumite ocazii, într-o recitare “cântată”, pe un fond muzical adecvat (de obicei, pe acompaniamentul unui singur instrument), ca o incantaţie.Balada circuIă în circa o mie de variante, răspândite pe tot cuprinsuI ţării, transmise pe cale orală din generaţie în generaţie